SM i Gädda

Har du också blivit beroende av känslan som uppstår när det börjar rycka i fiskelinan? Det är du inte ensam om, runt hela Sverige finner du fiskeentusiaster som älskar att bege sig ut och invänta dagens stora fångst. I Sverige anordnas även ett stort antal tävlingar och en av de mest spännande är SM i Gädda. Vi pratar självklart om den populära rovfisken som gäckat generationer av fiskare genom tiderna. SM i Gädda samlar amatörer och proffsfiskare från hela världen i hopp om att ta hem det ärorika priset. Tävlingen har anordnats årligen sedan 2011 och man måste kvala in för att vara med.

Tror du att du har det som krävs för att ta hem tävlingen i år? Det finns några gemensamma regler som gäller för SM i Gädda. Du måste bland annat vara med i Sportfiskarna i förväg och kan inte lösa ut ett medlemskap på plats. Vidare kan du delta med ditt team på 2-3 personer men ni får endast ha ett spö aktivt per person. Det kostar 250 kr att delta och skulle ni ta er vidare till finalomgången kostar det ytterligare 250 kr. Tävlingen är känd för att vara ett spännande evenemang där många duktiga fiskare tävlar om en prisplats.

SM i Gädda – resultat 2015

Sedan starten har tävlingen sett goda resultat ifrån ett stort antal sportfiskare. När SM i Gädda 2015 var färdigt fanns det ett stort antal team som hade fått imponerande resultat. Bland det absoluta toppskiktet fann man bland annat Team Mousefishing som tog hem förstaplatsen för de fem längsta fiskarna. Den totala längden hamnade på 509 cm, en bra bit över CWC Fishing Team 1 som tog hem en andraplats med totalt 449cm. Tony Andersson från Team Mousefishing tog också hem tävlingens längsta gädda med en längd på 305 cm. Som om det inte vore nog fångade Andreas Andersson, även han från Team Mousefishing, finalens största fisk.

SM i Gädda 2016

SM i gädda 2016 avgjordes 21 till 22 oktober i Karlskrona/Skärgården. Kvaltävlingen började redan 9 april i Malmö (Ringsjön). Nedan hittar du en fullständig lista på kvaltävlingar i SM i gädda 2016.

9 april, Malmö (Ringsjön)
23 april, Valdemarsvik (Gryts skgd)
7 maj, Gävle (skärgården)
8 maj, Hedemora (Hovran)
15 maj, Oskarshamn (skärgården)
21 maj, Stockholm City (skärgården)
22 maj, Eskilstuna (Mälaren)
4 juni, Kungsbacka (Lygnern)
5 juni, Karlskrona (skärgården)
11 juni, Skene (Öresjön)
12 juni, Huskvarna (Landsjön)
18 juni, Mariefred (Mälaren)
3 september, Falun (Runn)
10 september, Göteborg (Sävelången)
17 september, Östhammar (skärgården)
24 september, Malmö (Ringsjön)
24 september, Karlskrona (skärgården)
1 oktober, Oskarshamn (skärgården)
2 oktober, Värnamo (Vidöstern)

21 och 22 oktober, Karlskrona (skärgården)

I lagtävlingen vann Team Karlskronafiske (484 cm) före Team Jerkoff (479 cm) och Båt & Fiske (463 cm). I individuella tävlingen vann Jesper Larsen (Team Jerkoff, 300 cm) före Willy Björk (Team Karlskronafiske, 283 cm) och Håkan Björk (Team Karlskronafiske, 281 cm). Den längsta fisken fick Tomas Sund (Gäddfabriken.se, 112 cm).

SM i Gädda har arrangerats sedan 2011. Tävlingen är uppskattad och kommer sannolikt anordnas även 2017 och åren som följer. Du kan hålla dig uppdaterad på tävlingens egen hemsida. Vill du också vara med i SM i gädda? Ett förslag är att kontakta ansvarig på hemsidan eller kolla med din lokala fiskeförening. Du kan välja mellan att tävla individuellt eller i lag, eller både och.

SM i Gädda samlar Sveriges storfiskare